Soinin kunnan kuulumisia

0
Hannele Hannula
AA-OULU_mini
Hannele Hannula (jpnews.fi/JP)

Jussi Paarvala

SOINI

Soinin kunnan hallintojohtaja Hannele Hannula kertoi J-P newsille kuulumisia Soinin kunnasta.

Soinin kunnan väkiluku on tällä hetkellä 2300 henkilöä. Kuntaan tulo- ja poismuutto on vuosittain lähes samansuuruista, mutta väestön pieneneminen johtuu suurelta osin siitä, että syntyvyys on pienempää kuin kuolleisuus.

Kunnan verotulot ovat pitkään pysyneet samansuuruisina ja ovat tänä vuonna noin 5,5 milj. euroa. Kunta on investoinut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana, yhteensä noin 15 milj. euroa. Nyt ei näin suuria investointeja ole enää tiedossa. Poistot tälle vuodelle ovat noin 500.000 euroa. Harkinnanvaraista rahoitusavustusta on viime vuosina saatu usein ja harkinnanvaraista ei ole tälle vuodelle haettu viime vuoden positiivisen tuloksen vuoksi. Nyt on meneillään 6 vuosi yhteistoiminnassa Järvi-Pohjanmaalla ja säästöjä on tullut sekä yhteistyön että oman toiminnan tuloksena.

Hannele Hannula kuitenkin on huolissaan erikoissairaanhoidon jatkuvasta kasvusta, joka heikentää kuntataloutta. Tänäkin vuonna on odotettavissa niiden osuudeksi 3,4 milj. euroa. Työttömien määrä Soinissa on tällä hetkellä noin 12,5 prosenttia, mutta Hannulan mukaan hyvä asia on, että kuntaan on muuttanut myös nuorta väkeä.

Positiivista on myös tulevaisuuden näkymät tuulivoimapuistojen osalta, ne jos mitkä luo uskoa tulevaisuuteen. Myös valokuitukaapeliliittymät ovat lisääntyneet ja nyt on 260 aktiivista taloutta verkon piirissä.

Keskeisiä asioita Hannele Hannulan mielestä on nykyinen kuntarakenne ja sen myötä Soinin säilyminen itsenäisenä sekä kuntatalouden säilyminen positiivisena.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI