Talvikauden nopeusrajoitukset poistuvat ensi viikolla

0
Talviset liikennemerkit kannetaan jälleen suurimmaksi osaksi kesävarastoihin (jpnews.fi/arkisto)

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituskausi 2017-2018 päättyy ensi viikon alussa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä. Nopeusrajoitusten vaihtaminen aloitetaan maanantaina 9.4. 2018 ja kaikki merkit tulee olla muutettuna viimeistään tiistaina 10.4.2018. Keski-Suomessa maanteiden talvirajoituksista luovutaan keskiviikkona 11.4.2018. 

 

POHJALAISMAAKUNNISSA

Kesänopeusrajoituksiin siirryttäessä maanteiden nopeusrajoitus palautuu 80 km:stä 100 km:iin tunnissa liki 1300 kilometrillä Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Vaasan moottoritiellä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa. Uusi nopeusrajoitus astuu voimaan vasta silloin kun rajoitusmerkit on vaihdettu.

Huonokuntoisen päällysteen takia  80 km/h saattaa  jäädä tilapäisesti voimaan ELY-keskuksen maantieverkolla.

Ajokeli ja muut kulkijat otettava huomioon

Koska kevätsää on oikukas, ajokeli voi muuttua nopeastikin. Yölämpötilat laskevat vielä usein pakkasen puolelle, jolloin edellispäivän sulamis- ja sadevedet voivat jäätää tienpinnat. Erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla tienpinnat voivat olla yllättävän liukkaita. Turvallinen ajo voi edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallisi.

Kevät houkuttelee teille ja niiden pientareille myös kävelijöitä, pyöräilijöitä sekä mopoilijoita. Autoilijoiden tulee ottaa muut kulkijat huomioon jättämällä heille riittävästi tilaa kohdattaessa ja ohittaessa. Myös lian ja soran roiskuttamista on vältettävä.

Ajokelin ja liikennetilanteen voi varmistaa Liikenneviraston liikennetilannepalvelusta.

Lisäksi kevään edetessä hirvieläimet alkavat liikkua aktiivisemmin. Jos havaitset hirven liikenteessä, niin hiljennä vauhtiasi ja valmistaudu tarvittaessa pysähtymään nopeasti. Hirvionnettomuuden riski on suurimmillaan aina tunti auringonlaskun jälkeen. Puolet hirvikolareista tapahtuu kolmen tunnin kuluessa auringonlaskusta.

Kesänopeuksia Keski-Suomeen keskiviikkona

Maanteiden talvirajoituksista luovutaan keskiviikkona 11.4.2018. Valtateiden nopeusrajoitukset vaihdetaan keskiviikon aikana ja muille teille vaihtoaikaa on perjantaihin saakka. Niidenkin osalta pyritään kuitenkin mahdollisimman nopeaan vaihtorytmiin. Keski-Suomen ELY-keskus muistuttaa myös, että voimassa oleva nopeusrajoitus on vaihtopäivinäkin aina se, jota kullakin hetkellä näkyvissä oleva liikennemerkki osoittaa.

 

Kyyjärvellä valtatietä 16 päällystetään tulevan kesän aikana.

Poikkeuksen kesärajoituksiin muodostavat valtatie 16 Kyyjärveltä Keski-Suomen rajalle sekä valtatie 24 välillä Arvaja-Harjunsalmi, joille jää nopeusrajoitus 80 km/t teiden huonon kunnon vuoksi. Kyyjärvellä valtatie 16 päällystetään tulevan kesän aikana.

Varovaisuuteen on syytä

– Autoilijoiden on syytä muistaa, että turvallinen ajo saattaa vaatia alempaa nopeutta kuin suurin sallittu nopeus. Tien päällä keliolosuhteet pitää ottaa huomioon. Kesärenkaiden vaihdon kanssakaan ei tarvitse hoppuilla, jos kelit siltä vaikuttavat. Laki antaa siihen mahdollisuuden, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.

 

JÄTÄ KOMMENTTI