Telealan omistusten keskittyminen uhkaa kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen laajakaistahankkeita

0
AA-OULU_mini
Paikalliset teleyhtiöt ovat kukin oman alueensa merkittäviä investoijia ja työllistäjiä
Finnet-liiton hallitus haluaa omalla tiedottamisellaan herätellä erityisesti Anvian paikallisia omistajia, mutta myös muita alueellisten yhtiöiden omistajia, puolustamaan omaa paikallista yhtiötään ja tekemään sellaisia ratkaisuja, joilla paikallisen toiminnan edellytykset turvataan ja Anvia voi jatkaa tulevaisuudessakin itsenäisenä ja aktiivisena osana Suomen ja erityisesti laajan Pohjanmaan tietoliikennemarkkinoita.

Finnet-liiton jäsenyritykset ovat paikallisia tietoliikennepalveluja tarjoavia yhtiöitä, joilla jokaisella on oman alueensa tietoliikennemarkkinoilla vastuu asiakkaista, verkosta, palveluista ja niiden kehittämisestä. Sen lisäksi jokaisella on oman strategiansa mukaisesti myös muuta liiketoimintaa, joka tukee tai tukeutuu tuohon perinteiseen alueelliseen toimintaan, ja jolla haetaan tulevaisuuden varmistamiseksi kasvua ja uusia tukijalkoja. Paikalliset yhtiöt ovat kukin oman alueensa merkittäviä investoijia ja työllistäjiä, mutta erityisesti niiden rooli on auttaa kasvukeskusten ulkopuolisia pienempiä paikkakuntia pysymään mukana yhä kehittyvien kiinteiden yhteyksien ja internet-palvelujen piirissä. Merkittävä osa yhtiöiden omistuksista on edelleen paikallisilla toimijoilla ja myös verkon asiakkailla.

Valtakunnallisten toimijoiden huomio investoinneissa on ymmärrettävästi ensisijaisesti valtakunnallisissa kasvukeskuksissa ja mobiilipeiton – ei siis kiinteän verkon – rakentamisessa haja-asutusalueelle.

Kiinteän verkon laajakaistamarkkinoilla Finnetin jäsenillä onkin edelleen merkittävä markkinaosuus, etenkin alueellisissa kuitu- ja nopean kiinteän verkon palveluissa.  Paikallisen verkon palvelujen lisäksi jäsenyhtiöt tarjoavat valtakunnallisten toimijoiden mobiilipalveluita, TV-palveluita sekä monia muita palveluita.

Laajakaistapalvelut ovat nyky-yhteiskunnalle ja yksittäiselle ihmiselle äärimmäisen tärkeitä.

Ilman toimivia yhteyksiä laskuja ei voi maksaa, palveluita tai tuotteita ei voi ostaa ja jopa turvapalvelut heikentyvät, puhumattakaan siitä, että koulutus sekä terveydenhuolto siirtyvät verkkoon. Laajakaistasta on tullut välttämättömyyshyödyke, jonka merkitys on monelle palvelulle lähes kriittinen.

Näin elintärkeän palvelun kohdalla on kaikkien paikallisten yhtiöiden omistajien etu, että yhtiöt saavat toimia alueella itsenäisenä ja tehdä investointipäätöksiä sekä palveluihin liittyviä päätöksiä alueellisen tarpeen näkökulmasta. Lisäksi on myös asiakkaiden etu, että paikallisessa toiminnassa on muutakin tarjontaa kuin valtakunnallisia palveluita.

Markkinoiden kovasta kilpailusta ja myös omistajien ikääntymisestä johtuen Finnetin jäsenyhtiöiden omistajakunnassa on tapahtunut merkittävää rakenteellista muutosta ja muutoksen myötä myös yhtiöiden omistajiksi on tullut tahoja, joille paikallisuus tai asiakasomistajuus ei ole strategisesti tärkeää, vaan niiden tavoite on saattaa alueellinen yhtiö rakennejärjestelyjen kautta osaksi suurempaa yhtiötä ja sitä kautta järjestelyjen ajajat toivovat tekevänsä merkittäviä voittoja. Useimmiten tuollaisen suuremman yhtiön tavoitteena on panostaa sinne missä on asiakkaita ja poimia hedelmät sulautettavan yhtiön rakentamasta alueellisesta verkosta ja asiakkaista.

Tähän saumaan on viime vuosina iskenyt myös Elisa, joka markkinajohtajana omissa kasvupaineissaan tarvitsee kasvua ja siten nämä paikalliset yhtiöt ovat yksi looginen kasvun suunta. Viime viikkoina olemme saaneet seurata eri tiedotusvälineistä, että Elisa on ottamassa Anviaa haltuunsa ja haluaa ostaa lisää Anvian osakkeita. Osa pohjalaisista mieltää Elisan lähentelyt vihamieliseksi valtausyritykseksi, ja että Elisan tarjoama osakkeen hinta on liian alhainen eikä sillä hinnalla kannattaisi myydä.

Anvia on Finnet-liiton hallituksen mukaan sille erittäin tärkeä yhtiö – se on myös erittäin tärkeä yhteistyökumppani Finnet-liiton muille jäsenyhtiöille, mutta kaikkein tärkein Anvia on Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan asiakkaille. Anvia on ainoa toimija, joka pystyy investoimaan laajalle alueelle sellaisen kiinteän verkon, jolla laajakaistapalvelut pystytään tarjoamaan nyt ja tulevaisuudessa ja jonka varaan myös tulevaisuuden mobiilipalveluita voidaan rakentaa.

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI