Terveyttä yhteistyöllä – liikkumisreseptillä liikuntaneuvontaa ja -ohjausta Alajärven apteekista

0
(Arkistokuva)
AA-OULU_mini

Vesote-hanke on jo päättynyt, mutta työ elintapa-asioiden kehittämisessä kuitenkin jatkuu maakunnallisena elintapaohjausverkoston tapaamisilla sekä paikallisten toimijoiden yhteistyöllä. Alajärvellä yhteistyössä toimivat Järvi-Pohjanmaan perusturva, Alajärven kaupungin liikuntapalvelut, Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto sekä Alajärven apteekki. Yhteistyöryhmään kuuluvat ovat alkaneet kehitellä liikkumisreseptin tueksi liikkumisapteekkia. Vahvana tekijänä on lääkäreistä ollut mukana Ahti Honkola, joka on tuonut liikkumisreseptiä esille valtakunnallisesti jo vuosikymmenien ajan.

Liikkumisreseptit: Liikuntareseptejä aletaan kirjoittamaan pilottina jo tänä syksynä. Liikuntareseptin voi saada kuka tahansa, eikä palvelu ole suunnattu pelkästään, esimerkiksi diabeetikoille.

Ehdotus hoitopolusta seuraavasti:

1. Asiakas saa reseptin lääkäriltä tai sairaan-/terveydenhoitajalta. Lääkäri poissulkee liikunnan kontraindikaatiot (esteet liikkumiselle) ja tekee liikkumisreseptin. Lääkärit ja/tai hoitajat kirjoittavat asiakkailleen liikkumisreseptin, jos katsovat asiakkaan hyötyvän liikunnasta osana hoitoketjua.

2. Asiakas menee reseptin kanssa apteekkiin, jossa liikuntapalveluiden Merja Korpela ja kansalaisopiston Titta Väänänen ottavat asiakkaan vastaan. Vastaanotto käynnistyy asiakkaan kanssa keskustelemalla. Keskustelun ja lääkärin kirjoittaman reseptin perusteella Merja suunnittelee asiakkaalle liikuntaohjelman tai Titta ohjaa asiakasta tarvittaessa esim. erilaisiin kansalaisopiston tai muiden toimijoiden liikuntaryhmiin.

Liikuntareseptipäivät ovat keskiviikko 2.10.2019 klo 9.00–17.30 ja keskiviikko 6.11.2019 klo 9.00–17.30 Alajärven apteekissa. Jatkossa liikuntareseptipäiviä on kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan.

(vas.) Titta Väänänen, Merja Korpela, Maria-Leena Ahola-Olli ja Kirsti Kivelä olivat kertomassa elintapa-asioiden kehittämisestä ja eri toimijoiden aikansaamasta yhteistyöstä (JP/jpnews.fi)

Ahti Honkola ja Merja Korpela ovat kehitelleet pilottiryhmäajatuksella diabeetikoille HIIT-tyyppistä kuntosaliharjoittelua. Tähän kerätään 2-tyypin diabeetikoita sekä riskiryhmään kuuluvia. Jos kuuluu edellä mainittuihin ryhmiin, voi ilmoittautua diabeteshoitaja Leea Lapinkorvelle. Ilmoittautuneista poimitaan soveltuvat osallistujat hiit-ryhmään.

Elintapaohjauksen paikallinen työryhmä:

Järvi-Pohjanmaan perusturva Ahti Honkola, lääkäri

Järvi-Pohjanmaan perusturva Marleena Kuoppa-aho, terveydenhoitaja

Järvi-Pohjanmaan perusturva Leea Lapinkorpi, diabeteshoitaja

Järvi-Pohjanmaan perusturva Minna Tuomela, terveydenhoitaja

Järvi-Pohjanmaan perusturva Ulla Takala, terveydenhoitaja

Alajärven kaupungin vapaa-aikapalvelut Kirsti Kivelä, vs. vastaava ohjaaja

Alajärven kaupungin liikuntapalvelut Merja Korpela, ohjaaja

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto Titta Väänänen, vt. rehtori

Alajärven apteekki Maria-Leena Ahola-Olli


 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI