Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan / Alajärven kaupungin koronatilanteesta 20.11.2020

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

Alajärven kaupungin alueella on todettu Lehtimäen tartuntaryppääseen liittyen yhteensä 25 positiivista koronatartuntaa 14.-20.11.2020 välisenä aikana. Luku kasvoi tänään eilisestä kahdella uudella tartunnalla. Alueena Alajärvi on pandemian kiihtymisvaiheessa. 

Tartuntalähteet ovat hyvin tiedossa. Uudet tartunnat liittyvät aiempaan tunnettuun tartuntaketjuun. Tartunnan saaneet on asetettu eristyksiin. Tällä hetkellä altistuneita on kartoitettu Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella yli 150 ja heidät on asetettu karanteeniin. Altistuneissa on paljon ikäihmisiä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä. Altistuneiden jäljitystyö on edelleen kesken. 

Uusien tartuntojen välttämiseksi Alajärven kaupunki/Järvi-Pohjanmaan perusturva on päättänyt seuraavista rajoituksista ja varotoimenpiteistä, jotka ovat voimassa 4.12.2020 saakka: 

Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta päätti kokouksessaan 19.11.20, että Alajärven kaupungin alueella järjestettävät yli 50 hengen kokoukset ja julkiset tilaisuudet on kielletty tartuntatautilain 58 § mukaisesti 20.11.-4.12.2020 väliseksi ajaksi. 

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on vahva suositus joukkueurheiluun ja joukkueurheilun kilpailutoimintaan toiminnan tauottamisesta. Lisäksi annetaan vahva suositus, ettei yli 20 hengen kokoontumisia järjestetä sisä- eikä ulkotiloissa. Myös vahva suositus annetaan sille, että yli 15-vuotiaat käyttävät maskia myös harrastustoiminnassa. 

Järvi-Pohjanmaan perusturvan toiminta 

♦ Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen sekä Lappajärven, Lehtimäen ja Vimpelin ter-veysasemien ovet pidetään suljettuna, jolloin asiointi tapahtuu ajanvarauksella. 

♦ Lehtimäen ja Vimpelin terveysasemien laboratoriopalvelut suljetaan 20.-29.11. vä-liseksi ajaksi 

♦ Järvi-Pohjanmaan kaikkiin tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen yksiköi-hin sekä intervalliosastolle annetaan erittäin vahva suositus, että niissä ei vierailla (pl. saattohoidossa olevat asukkaat) 

♦ Akuuttiosastolle annetaan erittäin vahva suositus, että niissä ei vierailla (pl. saatto-hoidossa olevat potilaat). Kaikista vierailuista tulee sopia puhelimitse etukäteen (p. 06 2412 7777 tai 06 2412 7771). 

♦ Lehtimäen toimintakeskus suljetaan 

♦ Ikäihmisten päivätoiminta suljetaan koko Järvi-Pohjanmaan alueella 

♦ Työpaja Kipinä suljetaan 

Alajärven kaupungin sivistyslautakunnan alainen toiminta 

♦ Alajärven kaupungin varhaiskasvatuksessa hyvitetään asiakasmaksut, mikäli huolta-jat päättävät järjestää lastensa hoidon itse 

♦ Avoin varhaiskasvatus suljetaan 

♦ Taimelan koulu siirretään etäopetukseen 

♦ Alajärven lukio siirretään etäopetukseen lukukauden loppuun 

♦ Alajärven perusopetuksen yksiköiden henkilökunnalle annetaan suositus käyttää kasvomaskeja 

♦ Kiertävät terveydenhoitajat, psykologit, toimintaterapeutit, kuraattorit ja opettajat eivät kierrä Alajärven ja Vimpelin alueella 

♦ Kirjastot ja museot suljetaan 

♦ Alajärven kaupungin liikuntatilat (monitoimihalli, pallohalli, uimahalli, kuntosalit sekä kaikki muut kaupungin liikuntatilat) suljetaan 

♦ Kaikki harrastus-ja vapaa-ajan toiminta kaupungin liikuntatiloissa keskeytetään 

♦ Kaupungin vapaa-ajan tilaisuudet perutaan sisä- ja ulkotiloissa 

♦ Alajärven kansalaisopiston kurssit Alajärvellä ja Soinissa keskeytetään. Taiteen pe-rusopetus järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäopetuksena. 

♦ Musiikkiopiston Alajärven ja Soinin opetus keskeytetään. Opetusta järjestetään mahdollisuuksien mukaan etäopetuksena. 

On ensiarvoisen tärkeää, että kuntalaiset huolehtivat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Etelä-Pohjanmaalla on voimassa kiihtymisvaiheen kasvomaskisuositus. Kasvo-maskien käyttöä tulee tehostaa merkittävästi kaikissa sosiaalisissa tilanteissa. Flunssaisena ei pidä liikkua missään. 

Kasvomaskeja suositellaan käytettävän seuraavissa tilanteissa: 

♦  Joukkoliikenteessä, jossa on lähikontakteja, ei aina voida välttää. 

♦  Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

♦  Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä ka-ranteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolel-la. 

♦  Toisen asteen oppilaitoksissa 

♦  Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. 

Julkisia sisätiloja ovat esim. kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat, uimahallit, maauimalat, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutu-mistilat), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat, liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraami-seen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot ja galleriat, huvi- ja teema-puistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja messukeskukset sekä muut tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat. 

Koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa pyydetään ottamaan yhteyttä Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen (p.06 2412 7700), tai sen ollessa suljettuna maakunnalliseen Päivystysapuun 116117. 


 

JÄTÄ KOMMENTTI