TÖYSÄLÄISET KOIRAT SUSIEN SUOSIOSSA !

3
Susipari. Töysässä on susia tavattu liikuskelevan rohkeasti parittain ja yksitellen. Jo useamman vuoden ajan.(Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
ALAVUS/TÖYSÄ

Hiihdellessäni helmikuun aamuauringossa Töysän Ponnejärven jäällä ja rannoilla sain ihastella yön aikana vanhan hangen päälle sataneessa sentin lumikerroksessa eläinten jälkiä. Niitä oli jäänyt lumeen karhusta pienemmiltä eläimiltä 11:ltä eri lajilta. Lisäksi näkyvissä oli runsaasti lintujen jälkiä.

Huomiota herätti erityisesti paikkakunnalla jo vuosia viihtyneiden susien jäljet. Jäljistä päätellen hukat olivat aheuttaneet kiirettä ainakin saukoille, sulaan joenuomaan pakenemisessa. Myöskin vauhtia ketuille sekä jäniksille ja jäällä tepastelleille joutsenille.

Hyvillä mielin vilkkaasta ja monipuolisesta eläinmäärästä, hiihtelin takaisin kotipihaan. Pihassa minua odotteli vihaisen oloinen Eino-Matti Jokela, kädessään äskettäin suden raatelemaksi joutuneen arvokkaan ajokoiransa kuvia-ja muita papereita.
Jokela on jo toinen töysäläinen, joka on menettänyt koiransa äskettäin susien suuhun. Aikaisemmin syksyllä, hirvemetsästyksen aikaan myöskin töysäläisen Simo Vainion koira menetti henkensä susien hyökkäyksessä.
Monia muitakin ”vähältä piti” tapauksia on tiedossa. Esimerkiksi kun susi jahtasi erään talon kissaa rappusille saakka. Kun mirri ennätti puikahtamaan luukusta turvaan, niin ainakin kaksi sutta jäi odottelemaan pihan reunaan. Lisäksi kissoja on jäänyt kokonaan palaamatta kotipiiriin. Tiedossa on myös, että seutukunnalla olevalla rallin harjoitusradalla sudet ovat meinanneet jäädä auton alle jne.

Töysässä sijaitsee rekivetokoirien tarha. Eräs asiantuntija arveli, että tarha vetää myös lajitovereitaan paikkakunnalle?

Eino-Matti Jokela on vaiennut tähän asti, monen muun susia nähdeinen, kuvanneiden ja olemassa olon tiedostaneiden tapaan. Näin siksi, että ihmiset eivät joutuisi pelon valtaan. Monenlaiset huhut ovat kuitenkin paikkakunnalla voimistuneet.

Töysäläinen Eino-Matti Jokela menetti äskettäin valioluokan ajokoiransa suden raatelemana. Nyt Jokela ihmettelee liiallista susien suojelua ja byrokratiaa korvausten hakemisessa. (Pentti Hautala)

Eino-Matin sai nyt liikkeelle maalaisjärjen vastainen byrokratia, jonka hän on viime viikoina saanut kokea koirastaan korvausta hakiessaan. Eritason virallista tahoa ja todistajaa on löydyttävä tapahtuneen todentamiseksi. Sekä heti alusta alkaen oikeat henkilöt.

– Näin siitäkin huolimatta vaikka loukkaantuneesta ja kuolleesta koirasta olisi otettu valokuvia sekä henkilöitä todistamassa.

– Susi raateli koiraani Rankilankallion ja Kukkeen välimaastossa. Kahakassa repesi iso pala kaulanahkaa. Samalla vioittui henki-ja ruokatorvi. Takajalka oli loukkaantunut pahasti, kertaa Jokela

– Koiratutkan vastaanottimesta tein havainnon hätäisestä haukunnasta. Koira ja susi tappelivat useassa kohdassa. Ajoin autollani tietä pitkin tapahtumapaikkaa kohti ja koira tuli vastaan. Susi pakeni ja sain pahasti loukkaantuneen koiran kyytiin.

– Koiraan peto aiheutti niin pahat vauriot, että eläinlääkäri ehdotti koiran lopettamisen ainoaksi vaihtoehdoksi.

Jokela ihmettelee suuresti viime viikojen kokemuksiensa perusteella sitä kuinka tällaisessä pedon aiheuttamassa vahingosta korvausta hakiessa tarvitaan niin paljon todisteita ja paperisotaa.

– Olen lähettänyt suurpetovahingosta ilmoituksen ja korvaushakemuksen, raadellun koiran kuvien sekä todistajien nimikirjoitusten ym. kanssa maa-ja metsätalousministeriöön sekä ruokavirastoon.

– Aika sitten näytää tuleeko korvauksia. Samalla ihmettelen sitä, miksi petoeläin susi on niin suojeltu nykyään, että sen tehdessä vahinkoa, on siitä korvausten saaminen määrätty aivan liian monimutkaiseksi.

– Jos ja kun susikanta lisääntyy jollakin seudulla liian suureksi, niin maalaisjärjellä ajatellen kantaa pitäisi vähentää. Huomattavasti aikaisemmin, kun sudet tulevat porraspäähän, muistuttaa Eino-Matti Jokela.


 

3 KOMMENTTIA

 1. KIITOS PENTTI HAUTALA

  Sinulla näitä aiheita kumpuaakin aiheesta kuin aiheesta.

  On erittäin mukavaa ja antoisaa, kun saamme nauttia niistä täällä Järvi-Pohjanmaan ja Suomenselän J-Pnews seutukuntakanavalla

  Olen ehdottomasti susiasiasta sitä mieltä, että nirri pois jos pedot tuppautuvat pihoihin!!

  Pekka, Ähtäristä

 2. Onko sut Tomi kasvatettu niin että kun joku menettää koiransa pedon raatelema niin alat vielä ilkeilemään hänelle ja haukkumaan sekä maalittamaan muita metsästäjiäkin etteivät he pidä koiriaan hyvin? Mitä sinä olet antanut tälle yhteiskunnalle niin paljon että sinulla on oikeus alkaa haukkumaan ja syyttelemään että metsästäjät tekevät petoksia rahan takia viemällä koiriaan susien raadeltaviksi? Luettele ne meriitit miksi olet oikeutettu tuollaiseen käytökseen,kiitos.

 3. Susi pakeni ihmisen nähdessään.. Koira oli viety suden reviirille ilman suojaa joita on ihan Suomessa kehitetty, mut ei oo kelvannu. Omistajan typeryyttä, susi käyttäyty nii kun pitääkin. Vain idiootit päästävät koiransa susien reviirille, elleivät sitten halua niillä koira paroilla rahastaa, sitäkin tehdään paljon… Ei näistä tarttis mitää korvauksia maksaa, kun omistajan tyhmyydestä johtuu. Muutenkin monesti näillä metsästäjillä koirat on 24/7, 365 pv pihalla häkissä tai pihan perällä ketjussa. Mitä ny välillä mettää pääsee juoksemaan. Hyvällä säkää sit hukka tulee ja omistaja saa yrittää pyytää älyttömiä korvauksia onnettoman elämän eläneen koiransa vuoksi.

JÄTÄ KOMMENTTI