Ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena!

0

Kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen kautta on vuoden 2020 alussa tullut poliisille tutkintapyyntö, jossa eteläpohjaisen pienyrityksen epäillään ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä.

Seinäjoen talousrikosyksikkö on aloittanut asian esitutkinnan. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksista epäillään yrityksen vastuuhenkilöä ja yrityksen työntekijää.

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa ainoastaan varastoida pakastettua lihaa. Esitutkinnassa on käynyt ilmi, että yrityksen vuokratiloissa on kuitenkin myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin on laitettu merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena. Yritys on myynyt riistalihat pääosin isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea. Kyseenalaisin keinoin yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana useita kymmeniä tuhansia – jopa yli satatuhatta euroa rikoshyötyä.

Jäljellä olevat lihaerät tullaan hävittämään Ruokaviraston päätöksellä, josta Ruokavirasto tiedottaa erikseen.

Molemmat epäillyt ovat olleet pidätettynä ja yrityksen omistaja on vangittu 14.2.2020 Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä edellä mainituista tekoista.

Poliisilla ei ole esitutkinnan tässä vaiheessa enempää tiedotettavaa


 

Koronavirus-arkistotiedote 1_20

JÄTÄ KOMMENTTI