Vasoja metsäpeuroille ja kaksoset hirvimamma Usvalle Ähtäri Zoossa 

0
Hirviemo Usva ja sen vasat Sade ja Salama ovat uusimmat hirvitulokkaat Ähtäri Zoossa. Vastasyntyneiden vasojen sukupuoli ei ole vielä tiedossa, joten nimet ovat siksi vielä "työnimiä". (Timo Ahopelto)

Teksti: Jouko Siirilä/J-Pnews/Ähtäri Zoo

Kuvat: Timo Ahopelto/Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoossa suomalaista kevättä aistitaan myös aivan uusin silmin ja korvin. Eläinpuistoon on syntynyt toukokuun aikana vasoja sekä metsäpeuroille että hirville.

Uudet tulokkaat viettävät vielä paljon aikaansa piilossa, mutta vähitellen uteliaisuus ja rohkeus kasvaa. Vierailija ei kuitenkaan välttämättä huomaa alkuun kasvavassa heinikossa lepääviä ruskeita nyyttejä, vaikka ruohonjuuritason tarkkailijat saattavat olla hyvinkin lähellä.

Hirvimamma Usva on pyöräyttänyt somat kaksoset, työnimiltään Sade ja Salama.  Vasat nousivat pitkille jaloilleen jo ensimmäisten elintuntiensa aikana. Kummankaan sukupuoli ei vielä tässä vaiheessa ole tiedossa, joten siksi nimet eivät liene vielä lopulliset.

Sade ja Salama nauttivat pitkälle syksyyn pääravintonaan äidinmaitoa, mutta jo muutaman vuorokauden ikäisenä hamutaan äidin mallin mukaisesti kiinteääkin purtavaa.

Kuvassa metsäpeuran vasat, jotka ovat kartuttaneet sekä monipuolistaneet metsäpeurojen perimää, johon LIFE-hanke myöskin tähtää. (Timo Ahopelto)

MetsäpeuraLIFE tähtää lajin
palautumiseen Suomenselällä

MetsäpeuraLIFE -hankkeen kanta on kasvanut neljällä uudella jäsenellä. Eläinpuistossa vieraileva saattaa saada havainnon kolmesta pitkäsäärestä, joista kaksi on tyttöjä. Tytöt ovat hankkeen jatkumon kannalta arvokkaita, sillä ne todennäköisesti synnyttävät tulevaisuudessa uusia jälkeläisiä. Poissa yleisön näkyviltä on vain jokin aika sitten syntynyt poikavasa. Kaikki vasat voivat hyvin.

Ähtärin Eläinpuisto on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka keskeisimpänä tavoitteena on palauttaa laji sen alkuperäisille esiintymisalueille eteläiselle Suomenselälle. Metsäpeuroja on siirretty Ähtärin Eläinpuistosta muun muassa Lauhavuoren ja Seitsemisen totutustarhoihin. Totutustarhoissa eläimet harjoittelevat luonnossa selviytymistä ihmisen valvonnassa ja ovat suojassa pedoilta.

Metsähallituksen koordinoimassa hankkeessa ovat Ähtärin Eläinpuiston lisäksi kumppaneina Korkeasaaren eläintarha, Ranuan Eläinpuisto ja Luonnonvarakeskus.

 


 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI