Vesi katkaisi kolmostien liikenteen – tulvaongelmia eri puolilla pohjalaismaakuntia

0
Lappajärveltä Evijärvelle päin Ähtävänjoen vesien liikkeitä hallitaan paljolti Niskan patoluukkuja säätelemällä (K-Media/JK/arkisto)

Jalasjärvellä vilkasliikenteinen valtatie 3 suljettiin tulvan takia lauantaina päivällä ja on suljettuna toistaiseksi. Myös muutamia muita teitä on Jalasjärvellä ja laajasti muuallakin pohjalaismaakunnissa poikki tulvan takia. Alajärven pinta on normaalia korkeammalla, jonka seurauksena kevyen liikenteen väyliä ja pienempiä teitä on tulvan alla. Jokien latvoilla Vimpelissä Poikkijoella purettiin lauantaina kaivinkonetyönä kaksi rakennuksia uhannutta jääpatoa.

Perhonjoen Skataforsenin kohdalle muodostui lauantaina jääpato, jonka seurauksena vettä ja jäätä nousi paikallistielle (Söderbackantie).

Kyrönjoella puolestaan vettä ryhdyttiin juoksuttamaan Ilmajoen ja Seinäjoen pengerrysalueille tulvaluukuista lauantaina iltapäivällä. Ilmajoen vedenkorkeus on saatu pysymään tulvarajan tasossa ja juoksutus jatkuu toistaiseksi. Pengerrysalueille on sunnuntaina puolenpäivään mennessä johdettu noin 2,5 milj. m³ vettä ja tulvajärvien pinta-ala on arviolta yhteensä noin 1 500 ha. Kyrönjoen alaosalla vesipinta pysyy korkealla koko viikonlopun ajan. Kyrönjoen pohjoispuolella Mustasaaren Skatilan ja Vaasan Vähänkyrön välillä tiellä on vettä useissa paikoissa. Kyrönjoen ja Laihianjoen yhteisellä tulva-alueella Mustasaaren ja Vaasan rajalla (Tuovila) tulvavedet uhkaavat edelleen rakennuksia.

Alajärven pinta on normaalia korkeammalla, jonka seurauksena kevyen liikenteen väyliä ja pienempiä teitä saattaa olla poikki järven ympäristössä. Vimpelissä Poikkijoella purettiin lauantaina kaivinkonetyönä kaksi rakennuksia uhannutta jääpatoa.

Kaivinkoneita käytetään tehokkaasti apuna myös jokiin ahtautuneiden jääpatojen murskaamisessa ja purkamisessa (ELY)

Kuortaneenjärvellä vedenpinta lähestyy tulvarajaa, mutta ennusteiden mukaan vedenpinnan odotetaan nousevan vielä runsaasti. Järvi saavuttaa mahdollisesti vuodesta 1939 alkaneen havaintohistoriansa suurimman korkeuden tulevan viikon puolivälissä. Kaikkia matalalla olevien rantakiinteistöjen omistajia kehotetaan varautumaan siirtämällä irtaimistoa ylemmäs.

Lapuanjoella vedenpinta saattaa Lapualla nousta alkuviikosta niin korkealle, että myös siellä on juoksutettava vettä pengerrysalueille. Toistaiseksi vesipinnan nousua on onnistuttu hillitsemään, kun pengerrysyhtiöt lauantai-iltana pysäyttivät Lapuanjoen pengerrysalueiden pumppaamot. Lisäksi juoksutukset Hirvijärven tekojärvestä on pysäytetty tulvahuipun leikkaamiseksi.

Pelastuslaitos ja ELY-keskus kehottaa ranta-alueiden asukkaita seuraamaan vedenkorkeuden muutoksia ja ryhtymään tarvittaessa omatoimisesti suojaustoimenpiteisiin. 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI