Viikonlopun jäiset ja liukkaat kelit pääsivät jälleen yllättämään

0
Tässäkin auton pyörityksessä Töysän ja Tuurin välisellä valtiellä 18 oli onnea matkassa. -Katon kautta kerien "peltilehmä" päättyi valotalpan sekä syvän ja laajan vesiuoman viereen. (Kuvat Pentti Hautala)
AA-OULU_mini

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
 Alavus/Töysä

Tänä syksynä on vaihtelevaa säätä ja niistä johtuvaa liukkautta riittänyt pihoissa ja ajoteillä. Luistavat kelit myöskin osaavat ylättää. Niihin ei osata varautua, vaikka ne viestivät olemassa oloaan kenkien pohjien ja auton renkaiden sutimisen kautta melkein päivittäin.

Menneen viikonvaihteen nopeat säänvaitelut nayttivät taas oveluutensa. Perjantaina pakkaset lämpenivät vesisateen ja launtai-illan lumipyryn kautta lämpöaseteille. Sunnuntain vanhetessa muutaman asteen pakkanen jäädytti salakavalasti pihat ja ajotiet.

Onneksi Latvalan Jarin pihaan Tuurissa oli kipattu iso kuorma uutta hiekoitussepeliä, kiitteli moni. Kasasta lapioikin heti sunnuntaina useat onnelliset pihojensa karhennukseen Jarin lahjoittamaa ”lääkettä”.

Mutta maantiellä pitäisi jokaisen jo tässä vaiheessa tiedostaa myös sään vaihtelun vaikutukset. Tämä kuitenkin unohtui taas monelta ja liian raskas kaasujalka rankaisi useampaa. Ojaan suistuneita autoja näkyi montakin viikonvaihteen aikana Kuusiokuntien alueella.

Vaikka jotkut ”peltilehmät” kierivät katonkin kautta tai suorin vartaloin ympäri niin vakavimmilta vammoilta säästyttiin. Peltiä kyllä rypistyi ja lasia särkyi.
Suurimmat ainekset pahallekkin onnettomuudelle taisivat menneenä pyhänseutuna olla valtatiellä 18 Tuurin ja Töysän välillä.

Henkilöauto syöksyi tien yli vasemmalle puolelle siltarumpuun ja keri katon kautta pyörilleen valaisinpylvään lähelle, syvän vesiojan viereen. Kaikki auton ikkunat rikkoontuivat ja rapamutaa tunkeutui auton sisätiloihinkin.
Jos auto oli osunut valotalpaan ja jatkanut katolleen veteen, niin seuraukset olisivat olleet varmasti murheellisemmat.

Viranomaisille ilmoitettiin virallisesti sunnuntaina iltapäivään mennessä Alavudella vain kahdesta liikennevahingosta.

Montako kolaria kaupungin alueella viikonvaihteessa todellisuudessa tapahtui?

Jos kaikista pienemmistäkin  törmäilyistä tehtäisiin ilmoitus luku olisi moninkertainen. Monet kolhut korjaillaan ja ”haavat nuollaan” itsekseen.


 

S-market_Soini160620

JÄTÄ KOMMENTTI