Yrittäjyys – vahvasti esillä tänään Soinissa

0
Yhtenäiskoulun 6-9 luokkalisille tarjottiin iso yrittäjäpaketti

Soinin yläasteelle oli tänään kokoontunut merkittävä otos nuorehkoja yrittäjiä, Soinista lähtöisin. He kertoivat kokemuksiaan käydessään yläastetta Soinissa, nuorena kipinän  yrittämiseen saaneena ja yrittämisen tästä päivästä.

oik. Markku Nenonen, Jussi Nenonen ja Antti Nenonen

Markku Nenonen kertoi siitä mukavasta yhdessä tekemisestä kouluaikana Soinissa. Paistettiin munkkeja yhdessä ja hankittiin sillä tavalla matkakassaa yhteiselle matkalle. Nyt PERUSTAVA Oy työllistää noin 230 työntekijää. Veli Jussi on samassa yrityksessä ja toinen veli Antti on osakkaana OMAKODIT asuntovälityksessä, yhtiöllä on myös toiminnot Alajärvellä, Alavudella, Ähtärissä ja uusimpana Jyväskylässä.

oik. Esa Järvelä ja Anssi Lassila

Esa Järvelä vastaa EJ-Tarhat yrityksen toiminnasta, pääpaikkana Soini. Yrityksellä on toimipisteitä Etelä-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomessa. Yritys työllistää vaihtelevasti kymmeniä työntekijää.

Anssi Lassila puolestaan on arkkitehti, omistaja ja toimitusjohtaja Oopea – arkkitehtitoimistossa. Hän on suunnitellut neljä kirkkoa ja paljon erilaisia rakennuksia, erikoisalana puurakentaminen. Yritys työllistää toimistoissaan 20 henkilöä.

oik. Lasse Saarenpää ja Miika Saarenpää

Lasse Saarenpään yrittäjäura alkoi jo 14-vuotiaana. Laten Mopo loi pohjan yritykselle, josta kasvoi Konemyynti LATENKONE Oy. Viime vuonna Lasse Saarenpää valittiin Suomen nuoreksi yrittäjäksi 2018. Yli 20 työntekijän yritys toimii Tuurissa. Yrittäjä käväisi viime vuonna linnanjuhlissakin menestyksen siivittämänä.

Saarenpää Oy:n  Miika Saarenpää Lassen vanhempi yrittäjäveli toimii Lapualla ja Alajärvellä. Hanet valittiin 2013 Etelä-Pohjanmaan nuoreksi yrittäjäksi. Yritys on IKH:n paikallisedustaja ja työllistää parikymmentä työntekijää.

oik. Terhi Pölkki ja Kirsi Hautakangas

Terhi Pölkki on maailmalla tunnustusta saanut kenkäsuunnittelija. Pariisin ja New Yorkin muotimessuja kiertävä suunnittelija on avannut hiljakkoin oman myymälän Helsingissä. Terhin toiveena on lisätä työtekijoitä tulevaisuudessa itsensä lisäksi. Kenkätehtailla hän työllistää välillisesti ihmisiä jo melkoisesti. Iso, yli 370 kenkäparin toimitus Yhdyslatoihin oli jo vaativa suoritus.

Kirsi Hautakangas on ollut pitkään tekemisissä hevosten, koirien ja kissojen kanssa. Nyt se on yritystoiminnan lähtökohta. Hänen omistama Lemmikkihotelli Doggies & Kitties toimii Seinäjoella ja Jyväskylässä. Kirsin kehittämä konsepti on tarjolla franchise-yrittäjille. Kohteina on ensisijaisesti Turku, Espoo, Vaasa ja Helsinki ja myöhemmin muut kaupungit Suomessa. Kirsi Hautakangas kouluttaa, auttaa alkuunpääsyssä, auttaa rahoituksessa ja markkinoinnissa. Tampereella on jo aloittanut alan yrittäjä.

oik. Leo Takala ja Juha Viitasaari

Tilaisuuden juonsivat ja olivat myös ideoineet Soinin Yrittäjien puheenjohtaja Leo Takala ja kunnanjohtaja Juha Viitasaari. Yhtenäiskoulun puolesta tilaisuuden hoiti Anne Degerlund yhdessä koulun henkilökunnan kanssa.

Yhteensattumien vuoksi myös nuoret yrittäjät, kuten Iiro Takala, K-Rauta Seinäjoki ja Noora Hautakangas, Relove Helsinki olivat tällä kertaa estyneet saapumasta kotiseudulleen.

Soinissa on myös kasvamassa nuorta sukupolvea jatkamaan jo toimivien yritysten johdossa. Koulun 6 – 9 luokkaliset olivat myös tutustumassa näihin yrityksiin ja saamassa oivallista tietoa yrittämisestä. Myös Soinissa vierailevat Erasmus-vaihdon oppilaat Englannista, Saksasta ja Italiasta saivat Terhi Pölkin ja Lasse Saarenpään englanninkielisen demon päivän aikana.

Erasmus-vierailuun jpnews palaa myöhemmin.

 

 

 

 

 

 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI