Wanha Tehdas henkii vanhaa kuvaa Killinkoskella

0
"Lintu ja seinä"

Jarkko Ruohola/J-Pnews

Virrat

Valokuvia maalauksen asussa Killinkoskella

Virtain Killinkosken Wanhassa Tehtaassa sijaitsevassa Kamerataivaan galleriassa on esillä valokuvataiteilija Markku Joutsenen ”Ajattomuus 2”-niminen näyttely heinäkuun loppuun saakka.

Teokset ovat hänen uniikkeja bromiöljyvedoksia.  Teokset johdattavat katsojansa ajasta ja paikasta riippumattomaan maailmaan valokuvien ja maalausten rajapinnalla. Esillä on kaikkiaan 27 teosta. Valokuvat on tehty harvinaisella bromiöljytekniikalla.   Se oli 1900-luvun alun vedostusmenetelmä, jonka suosio Suomessa oli suurimmillaan 1920-ja 1930-luvuilla.

Kuvat istuvat onnistuneesti Kamerataivaan gallerian vanhaan teollisuusmiljööseen ja entisajan kameroiden maisemaan. Valokuvanäyttelyssä henkii mennyt maailma, vaikka originaalikuvat ovat valtaosin viime vuosilta. Kuvat on otettu vuosina 1993-2021 ja vedokset tehty vuosina 2019-2021.

”Tutkija”

-Bromiöljytekniikka tukee kuvakerrontaani, jota olen harrastanut töissäni. Vuosia olen ihaillut tällä menetelmällä tehtyjä kuvia. Opettelin tekniikan kirjallisuuden ja kokeilujen kautta. Huomasin, että bromiöljytekniikka soveltuu myös aiemmin ottamiini kuviin, avaa Markku Joutsen. Joutsen kertoo kuvaavansa filmille keskikoolla ja valmistavansa kuvat tällä hitaalla käsityötekniikalla, jolla kuvia ei synny kuin ”moottoriperällä”.

Hän sanoo kehittävänsä filminsä pääosin itse ja vedostavansa kaikki kuvansa kotipimiössä. -Kuvissa on koko negatiivi, sama kuin etsimessä nähty. Bromiöljyteoksillani on luonteenomaista paikattomuus ja ajattomuus, eräänlainen maalauksellinen vanhanaikaisuus. Digi ei ole mukana prosessissa.

Bromiöljytekniikassa negatiivistä tehdään hopeagelatiinivedos, joka valkaistaan. Kostean vedoksen pinnalle ”töpötetään” öljypohjainen muste telalla tai siveltimellä, jolloin syntyy maalauksellinen, pehmeäpiirtoinen vedos, jota voi vielä muokata siveltimellä.

Vuonna 1963 syntynyt Markku Joutsen on harrastanut kuvausta 15- vuotiaasta lähtien ja työskennellyt ammattikuvaajana. Hän on toiminut Kuvataidetaloyhdistys Suna ry:n hallituksessa vuodesta 2008 ja puheenjohtajana 2011-2016. Joutsenella on ollut vuodesta 2008 lähtien useita omia näyttelyitä.

Yksi isoimmista projekteista oli ”Tuntematon rauhanturvaaja”, joka kertoi rauhanturvaajan arjesta 1990- alun Syyriassa ja se kiersi kymmenessä kaupungissa vuosina 2016-2018.

Killinkosken Wanha Tehdas on avoinna ma-pe 10-17, la 10-15 ja su 12-17. Tilat on suljettu juhannuksena 25.6-26.6. 2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy.-jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI