JÄRVI-POHJANMAA | Yhteistoiminta-alueen tuorein koronatiedote

0
"Alvar Aallon" sairaala (Kuva: Jukka Ketonen/J-Pnews.fi)
Oma artikkelimainoskamppis kevät2021

Tilannetietoa Järvi-Pohjanmaan perusturvan yhteistoiminta-alueen koronatilanteesta 13.4.

Edellisen 7.4.2021 annetun tiedotteen jälkeen Järvi-Pohjanmaan alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja. Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on todettu koko epidemian aikana 140 koronatartuntaa. Tällä hetkellä Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on yhteensä 4 henkilöä eristyksissä tai karanteenissa. Pääsiäisen jälkeen (6.-12.4.) Järvi- Pohjanmaan alueella koronanäytteitä otettiin aikaisempaa viikkoa hieman enemmän, yhteensä 159 kappaletta.

Työpaikalle, kouluihin tai päivähoitoon ei saa mennä, jos on pieniäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tällöin on hakeuduttava koronatestaukseen Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalle, ajanvaraus numerosta 06-2412 7700.

Järvi-Pohjanmaan alueen koronavirusrokotukset etenevät hyvää vauhtia, tällä hetkellä alueellamme on annettu ainakin yksi rokoteannos hieman yli 4000 henkilölle. Huhtikuun aikana tehosteannosten jakelu käynnistyy, minkä vuoksi rokotusvauhti voi lähiviikkoina näyttää hieman hitaammalta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla toimialueellaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla voidaan kuitenkin sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta (liite 1). Määräys on voimassa ajalla 1.4. – 30.4.2021

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän hieman päivitti aikaisemmin annettuja suosituksia, muutokset merkattu:

♦  julkisissa sisätiloissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkein- taan 20 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia
♦  yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilai- suuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Yksityistilaisuuksissa ja harras- tustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
♦  yli 20 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin ti- laisuuksissa noudatetaan turvavälejä ja käytetään maskeja. Tilaisuuksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää.
♦  lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Maakunnallisia rajoja ylittävää kilpailu- tai ottelutoimintaa ei suositella. Turvaetäisyyksiä on pyrittävä noudattamaan ja ohjaajien/valmentajien hyvä käyttää maskeja. Lasten harras- tustoiminnassa huomioidaan, että aikuiset eivät oleskele harrastus-, odotus- ja pukeu- tumistiloissa. Jos lapsi tarvitsee varusteiden pukemisessa apua, vanhemmalla tulee olla suu-nenäsuojus.
♦  kaikkien harrastajien tulee huomioida seuraava asia liikuntatilojen käytössä: eri ryhmät eivät saa oleskella samaan aikaan samoissa pukeutumistiloissa
♦  aikuisten joukkueurheilua ja kontakti- ja kamppailulajeja voidaan harrastaa pienryhmissä max 10 henkilöä sisätiloissa, ja max 20 henkilöä ulkotiloissa
♦  muu aikuisten harrastustoiminta (esim. kuntosalit) kuntien ja kaupungin tiloissa voi jatkua, seuraavat asiat huomioiden:
o mahdollisuuksien mukaan turvavälit otetaan huomioon, varsinkin   vuorojen vaih- tojen yhteydessä
o huolehditaan hyvästä käsihygieniasta (käsien pesu tai käsidesin käyttö ennen harjoituksia)
o ohjaajat/valmentajatkäyttäisivätkasvomaskia
♦  työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen toimintoihin annetaan seuraavat suositukset:
o huomioidaan turvavälit ja kasvomaskin käyttö
o liikuntaopetuksessa otettava huomioon aikuisten harrastustoimintaan annetut suositukset
♦  Nuorisotiloilla max 20 henkilöä kerrallaan paikalla, suositellaan myös kasvomaskien käyttöä.
♦  Uimahalliin otetaan kerrallaan 40 asiakasta ajanvarauksen kautta. Kuntosalin puolelle max 10 asiakasta kerrallaan. Saunatilat ovat suljettuina. Järvi-Pohjanmaan alueen yleiset saunat suositellaan suljettavaksi. Saunatiloja voi käyttää esimerkiksi varaamalla sauna pienen ryhmän (max 5 henkilöä) käyttöön.
♦  Kaikissa kokoontumisissa ja harrastustilaisuuksissa pidetään listaa osallistujista mahdollisen tartunnanjäljityksen helpottamiseksi
♦  kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi
o julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajilla että kuljettajalla
o koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen nega- tiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liik- kumaan kodin ulkopuolella
o toisenasteenoppilaitoksissa
o kaikilla julkisilla paikoilla ja yksityisillä työpaikoilla kaikissa kohtaamisissa ja työpaikalla liikuttaessa
o kirkkotilaisuudet ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilaisuudet
o sisäliikuntatilat muulloin kuin liikuntasuorituksen ja peseytymisen aikaan
o museot,kirjastot,galleriat
o kaupat, ostoskeskukset, virastot ym. asioimistilat. Erityisesti henkilökunnan suojautuminen on keskeistä

♦  vapaa-ajan matkustamista suositellaan vältettävän

Alueen peruskouluille Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä antaa saman suosituksen, kuin alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki antoi koskien luokkaretkien järjestämistä:

Luokkaretket suositellaan siirrettäväksi ensisijaisesti syksyyn 2021 tai myöhäisempään ajan- kohtaan. Mikäli opetuksenjärjestäjä kuitenkin päätyy ratkaisuun, että luokkaretki voidaan järjestää (esim. 6.lk ja 9.lk), niin silloin suositellaan, että retki järjestetään lähialueella, pää- sääntöisesti ulkoilma-aktiviteettina oman luokan kesken tai samalla ryhmällä, joka opiskelee koululla. Tartuntariskin pienentämiseksi on tärkeää noudattaa riittäviä turvavälejä ja käyttää kasvomaskia. Tartuntariski ei saa olla suurempi kuin normaali koulupäivänä. Yön yli kestäviä retkiä ja tapahtumia ei suositella.

Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI