Työllisyyden kuntakokeilu tuo TE-palvelut osaksi kaupungin toimintaa Virroillakin

0

Jarkko Ruohola/J-Pnews
Virrat

Eri puolella Suomea alkavat maaliskuun alussa työllisyyden kuntakokeilut. Virrat on muun Pirkanmaan tavoin mukana kokeilussa, jossa työ- ja elinkeinotoimiston palveluita siirtyy kunnan vastuulle maaliskuun alusta. Kokeilut perustuvat eduskunnan hyväksymään lakiin työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta ja kestävät 2,5 vuotta päättyen 30.6.2023.

Lähipalvelua omasta kotikunnasta

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilussa osa Virtain kaupungin työttömistä työnhakijoista siirtyy TE-toimistosta oman kotikunnan asiakkaiksi. Kokeilussa Virtain kaupunki vastaa TE-palveluiden eli julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta asiakkailleen.

Kokeilu toteutetaan osana Tampereen koordinoimaa maakunnallista kuntayhteistyötä. Pirkanmaalta kokeilussa on mukana 22 kuntaa. Kokeilun alkaessa Pirkanmaan TE-toimistosta siirtyy yhteensä noin 30 000 asiakasta kokeilualueen kuntiin.

Työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat. Edellytyksenä on, että henkilön kotikunta on kokeilualueella, hän ei täytä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä tai on alle 30-vuotias, maahanmuuttaja tai vieraskielinen henkilö.

Kotoutumisajalla olevien maahanmuuttajien palvelusta vastaa keskitetysti Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut. Kotoutumisajan päättymisen jälkeen maahanmuuttajien asiointi tapahtuu omassa kotikunnassa. Myös muut vieraskieliset asioivat omassa kotikunnassaan.

Asiakkaille ilmoitetaan henkilökohtaisesti

Työllisyyden kuntakokeiluun siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä asiakkaiden tarvitse tämän vuoksi ottaa yhteyttä alueen TE-toimistoon tai kokeilukuntaan. Asiakkaat saavat tiedon henkilökohtaisesti oman kunnan palveluista.

Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu edelleen normaalisti Pirkanmaan TE-toimistoon. Käytössä on Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi.

Kokeilussa asiakas saa hänelle nimetyn OMA-valmentajan. Hän tukee työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa. Oma-valmentaja koordinoi asiakkaalle yhdessä hänen kanssaan yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja.

Työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.-jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI